密码:
注册找密码我的浏览
设首页加收藏加书签 ______

首页每天学英语新概念六级音标词汇语法四级研究生大学高中初中小学少儿演讲有声圣经VOA商务雅思

您所在的位置: 大耳朵首页 > 听力资料 > 在线视听资料 >...> 第三册Flash > 第三册01-37 > 正文

站内搜索:

小提示:学单词背单词请到大耳朵免费在线背单词系统
in the air/[ɪn ðɪ 'eə]/ 在空中, 悬而未决, 在流传中, 不设防 ...

新概念英语第三册29-02

§ Lesson 31 A lovable eccentric 可爱的怪人
【New words and expressions】 生词和短语
●lovable adj. 可爱的
●eccentric n. (行为)古怪的人
●disregard v. 不顾,漠视
●convention n. 习俗,风俗
●conscious adj. 感觉到的,意识到的
●invariably adv. 总是,经常地
●routine n. 常规;惯例
●shrewd adj. 精明的
●eccentricity n. 怪僻
●legendary adj. 传奇般的
●snob n. 诌上欺下的人
●intensely adv. 强烈地
●bedraggled adj 拖泥带水的
●dump v. 把……砰的一声抛下
●apologetic adj. 道歉的
●reprimand v. 训斥
●stage v. 暗中策划
●elaborate adj. 精心构思的

■lovable adj. 可爱的
lovable == worthy of love
lovely = beautiful 可爱的
lovable 惹人爱
Eg: What he does is lovable.
I like the lovely boy/girl.
A large number of eccentrics are lovable. 许多怪人惹人喜爱。
■eccentric n. (行为)古怪的人
eccentric: a person whose behaviou is peculiar, unusual, rather strange.
eccentric: adj. peculiar, unusual; strange
strange因为陌生而奇怪
Eg.: The modern building looks strange to the villages.
eccentric 行为举止古怪
Eg.: I can’t get on well with him, because he is eccentric.
odd 强调因为少见而多怪
Eg.: Look, he is wearing an odd hat.
peculiar 奇异的,不同寻常的
The house is peculiar.
I feel peculiar today. ==I feel uncomfortable / ill. == I’m not myself today.
eccentricity n. 怪癖

■disregard v. 不顾,漠视
disregard: ignore; pay no attention to
Disregard noise and keep working
disregard n.
have disregard of / for
He has complete disregard of / for my feelings.
in disregard of
He did the work in disregard of my instructions.
treat sb. with disregard 怠慢某人
Anyway, don’t treat your friends with disregard.

■convention n. 习俗,风俗
convention: generally accepted practice.
Shaking hands when meeting people is normal convention in China.
custom 历史悠久的社会习俗
It’s a custom of giving presents at Christmas.
He always does exactly what he wants and does not care about convention.
practice 某团体的传统做法或令他人无法接受的习俗
Eg.: The normal practice in the company is to send bill as soon as the job is done.
Your stomach would turn at the idea of frying potatoes in animal fat--the normally accepted practice in many northern countries.(三册L23)
tradition 传统
Spending Christmas Day is a tradition for western people.
habit 个人习惯
I have a habit of reading English aloud in the morning.

■conscious adj. 感觉到的,意识到的
conscious ==aware
be conscious of / that
be aware of / that
He is quite unaware of the danger.
He is not conscious of the danger.
class conscious 有阶级意识的
family conscious 有家庭观念的
clothes conscious 注重衣着的
stairs conscious 注重地位的
aware, conscious的反义词直接加un-
unaware, unconscious
subconscious 下意识的
consciousness n.

■invariably adv. 总是,经常地
■routine n. 常规;惯例
routine: the regular fixed way of sth. / doing things
follow the routine 墨守常规
break the routine 打破常规
start the daily routine 开始每天的日常生活

■shrewd adj. 精明的
shrewed: showing good practical judgement 精明的,狡滑的,敏锐的,机灵的
He is a shrewed observer.
We have got shrewed common sense.
Sb. is shrewed. == He has good judgement.
shrewed brained
shrewed headed 头脑机灵的
shrewed looking 看起来机灵的


cunning: clever at deceiving 善于歉骗的
sly 用更隐秘的办法来达到目的
a sly old fox

■eccentricity n. 怪僻
■legendary adj. 传奇般的
■snob n. 诌上欺下的人
■intensely adv. 强烈地
intense adj. very strong ; violent; extreme; sharp; etc.
intense cold 严寒
intense heat 酷暑
intense discussion 激烈的讨论
intensify vt. 使增强
You must intensify your sense of responsibility.你必须加强责任感。
intensity n.
Losing jobs are growing in intensity.

sth are growing in intensity ……(某种程度)在加强
Eg: Losing jobs are growing in intensity.

■bedraggled adj 拖泥带水的
■dump v. 把……砰的一声抛下
■reprimand v. 训斥
reprimand: scold officially and severely
blame 责备(语气程度很弱)
Eg.: The teacher blamed him for his coming late.
scold 斥责(语气稍重一点)
Don’t scold me for a trifle.
reproach 斥责 (语气最严重)
He often reproached his children.
reprimand: scold officially and severely
The boss reprimanded his employees severely.

■apologetic adj. 道歉的
apologize v.
He apologized to his boss.
The boss apologized to his employees.
He was apologetic. 他致以歉意
apology n. 歉意
make apology to sb. for sth.

■stage v. 暗中策划
He stage a joke.

■elaborate adj. 精心构思的
elaborate == carefully worked out
an elaborate design 精心的设计
elaborate vt.
He elaborated a system of computer.

【Text】
Lesson 31 A lovable eccentric 可爱的怪人
Listen to the tape then answer the question below.
Why did the shop assistant refuse to serve Dickie?

True eccentrics never deliberately set out to draw attention to themselves. They disregard social conventions without being conscious that they are doing anything extraordinary. This invariably wins them the love and respect of others, for they add colour to the dull routine of everyday life.
Up to the time of his death, Richard Colson was one of the most notable figures in our town. He was a shrewd and wealthy businessman, but most people in the town hardly knew anything about this side of his life. He was known to us all as Dickie and his eccentricity had become legendary long before he died.
Dickie disliked snobs intensely. Though he owned a large car, he hardly ever used it, preferring always to go on foot. Even when it was raining heavily, he refused to carry an umbrella. One day, he walked into an expensive shop after having been caught in a particularly heavy shower. He wanted to buy a £300 watch for his wife, but he was in such a bedraggled condition that an assistant refused to serve him. Dickie left the shop without a word and returned carrying a large cloth bag. As it was extremely heavy, he dumped it on the counter. The assistant asked him to leave, but Dickie paid no attention to him and requested to see the manager. Recognizing who the customer was, the manager was most apologetic and 'reprimanded the assis-
tant severely. When Dickie was given the watch, he presented the assistant with the cloth bag. It contained £300 in pennies. He insisted on the assistant's counting the money before he left---- 30,000 pennies in all! On another occasion, he invited a number of important critics to see his private collection of modern paintings. This exhibition received a great deal of attention in the press, for though the pictures were supposed to be the work of famous artists, they had in fact been painted by Dickie. It took him four years to stage this elaborate joke simply to prove that critics do not always know what they are talking about.



参考译文
真正古怪的人从不有意引人注意。他们不顾社会习俗,意识不到自己所作所为有什么特殊之处。他们总能赢得别人的喜爱与尊敬,因为他们给平淡单一的日常生活增添了色彩。
理查德.科尔森生前是我们镇上最有名望的人之一。他是个精明能干、有钱的商人,但镇上大部分人对他生活中的这一个方面几乎一无所知。大家都管他叫迪基。早在他去世前很久,他的古怪行为就成了传奇故事了。
迪基痛恨势利小人。尽管他有一辆豪华小轿车,但却很少使用,常常喜欢以步代车。即使大雨倾盆,他也总是拒绝带伞。一天,他遇上一场瓢泼大雨,淋得透湿。他走进一家高级商店,要为妻子买一块价值300英镑的手表。但店员见他浑身泥水的样子,竟不肯接待他。迪基二话没说就走了。一会儿,他带着一个大布口袋回到店里。布袋很沉,他重重地把布袋扔在柜台上。店员让迪基走开,他置之不理,并要求见经理。经理认出了这位顾客,表示了深深的歉意,还严厉地训斥了店员。店员为迪基拿出了那块手表,迪基把布口袋递给他,口袋里面装着300镑的便士。他坚持要店员点清那些硬币后他才离去。这些硬币加在一起共有30,000枚! 还有一次,他邀请一些着名评论家来参观他私人收藏的现代画。这次展览引起报界广泛注意,因为这些画名义上是名家的作品,事实上是迪基自己画的。他花了4年时间策划这出精心设计的闹剧,只是想证明评论家们有时并不解他们所谈论的事情。

【课文讲解】

deliberately: on purpose
set out to do = set about doing = start doing / to do sth.
draw attention to 吸引对......的注意
capture/attract/hold/catch/arrest/receive/draw attention to 吸引对……的注意力

He made a mistake without being conscious of the fact
invariably = always
Her fine character quickly won her the friendship of her colleagues

win sb sth 为某人赢得……
add colour to 增添色彩
Eccentrics add colour to our dull life.
背诵第一自然段。

up to the time of his death: before he died. 完成时
notable: famous
this side of his life 生活的这一面


Dickie disliked snobs intensely / violently
preferring 现在分词做伴随状况状语

be caught in a heavy shower 遇到瓢泼大雨
be caught in a heavy snow 遇到大雪
be caught in a heavy storm 遇到风暴

pay no attention to sb = ignore sb = take no notice of sb = turn a deaf ear to sb对……不予理睬
Dickie took no notice of him
dickie turned a deaf ear to him.
refuse to listen to

request 求见(非常正式而有礼貌的用词,语气相当强烈,假如你request某件东西的话,通常你有权利得到你想要的。)
I requested the headmaster.
Every student can request assistance of their teachers.’
demand 在语气上还要强烈,假如你demand某件东西的话,你坚决认为你有权利得到你想要的,且不愿意接受否定的回答。
I demand my rights. 我要求我的权力。
ask 口头或写信介到某物
I asked to get the book.
he asked me for help.
realizing or recognizing 在这里现在分词做原因状语
most = very much

present sb. with sth. or present sth. to sb. 把......交给

insist on doing / insist that
He insisted that the shop assistant should count the money before he left.

背诵:receive a great deal of attention in the press 引起了报界广泛注意

simply to prove = only to prove

talk nonsense 胡说八道
talk sense 说正经话
背诵第三段及关键句型
【Multiple choice questions】P148
Comprehension
1 Most people in the town would have regarded Dickie’s behaviour as eccentric on the day he visited the shop because _____ .
a. when he set out into the rain he did not take an umbrella
b. he went to such lengths to show his dislike of snobbery
c. he spent so much money on a watch
d. he had not counted the pennies before giving them to the assistant
go to lengths 竭尽全力

2 When Dickie went into an expensive shop _____ .
a. he wanted to shelter from the rain
b. he did not look like a man who could afford a watch
c. he had forgotten to bring his cloth bag with him
d. he had been sent by his wife to buy a watch

3 The press paid a great deal of attention to Dickie’s exhibition because _____ .
a. it had taken him so long to prepare the paintings
b. the critics admired Dickie’s ability to copy the work of famous artists
c. no one had known that Dickie was a painter
d. it became known that Dickie had succeeded in deceiving the critics

Structure
4 They disregard social conentions and requite unaware _____ they are doing anything extraordinary. (ll.2-3)
a. that what b. of the fact that c. if d. when
(of the fact可省略)

5 As it _____ , he dumped it on the counter. (ll.14-15)
a. was weighing b. weighed a lot c. weighed much d. had weighed much
much多用于疑问句或否定句中,而肯定句中多用a lot; a great deal
Eg.: He knows a lot about it.
He doesn’t know much about it.
Does he know much about it?

6 _____ £300 worth of pennies in the bag. (ll.17-18)
a. There were b. It was c. They were d. It had

7 He insisted _____ the money before he left.(l.18)
a. that the assistant should count b. the assistant to count
c. to count d. to be counted

8 He asked a number of important critics to come _____ his private… (ll.19-20)
a. and see b. seeing c. see d. so they saw

Vocabulary
9 ----and returned carrying a large _____ . (l.14)
a. cloth case b. clothes-basket c. sack of clothing d. bag made of cloth

10 But dickie paid no attention to his _____… (l.15)
a. question b. inquiry c. query d. demand

11 The pictures were supposed to have been _____ by famous artists.(ll.20-21)
a. worked b. made c. done d. designed

12 Critics do not always _____ . (ll.22)
a. mean well b. speak with understanding c. tell the truth d. takl sense
talk nonsence 胡说

【Key to Multiple choice questions】
1. B 2. B 3. D 4. B 5. B 6. A 7. A 8. A 9. D 10. D 11. C 12. D
您是否对这篇资料想说点什么?欢迎评论或者纠错,或者提交填空题答案! 您也可以立即
共有1人向本资料提供了听力原文,其中被采用了1篇,当前有0篇待审批,有0篇未被采用! 查看明细>>
如果您有更好的听力原文,欢迎提供给大耳朵,如果被采用,您将获得20到100金币的奖励!
第三册01-37
高瞻远瞩
放眼全球
推荐资源
最新社区精华帖子更多>>
  • 走遍美国教学版
    走遍美国教学版
  • 哈利学前班[英语儿歌]
    哈利学前班[英语儿歌]
  • 海绵宝宝 英文版
    海绵宝宝 英文版
  • 风中的女王第1季
    风中的女王第1季
经典学习方法更多>>
听力资料目录导航
听力测试 英语词汇 英语口语 考试英语 品牌英语 大学教材 其他教材 商务英语 广播英语 儿童英语
历年中考听力
初中中考模拟
历年高考听力
高考听力模拟
历年四级听力
历年六级听力
四级听力模拟
小学  初中
高中  四级
六级  考研
托福  GRE
星火记忆单词
用Mp3背单词
刘毅词汇记忆
情景英语口语
4+1听力口语
出国实用会话
英语口语8000句
新东方900句
美语听力与发音
ABC到流利口语
口译考试
剑桥考试
中高考考试
大学四六级考试
研究生考试
公共英语考试
英语专业考试
新概念 六人行
赖世雄 许国璋
走遍美国 越狱
疯狂英语 沛沛
语法讲座 动感
大山英语 探索
千万别学英语
大学英语听力
大学英语精读
全新版 21世纪
新视野 实用综
大学体验 新编
成人自考 step
Listen this way
广州版小学英语
广州版初中英语
剑桥少儿英语
朗文3L看听学
Goforit新目标
高中英语课本
进阶听说教程
商务英语300句
VOA商务英语
商业英语视频
中级商务英语
初级剑桥证书
新编剑桥英语
剑桥英语精华版
2007年VOA慢速
VOA中级美语
美国习惯用语
VOA流行美语
澳广播英语讲座
在线大学课堂
VOA视频节目
宝宝ABC
棒棒英语
哈哈美语
LittleFox儿歌
英语儿童故事
380英语小故事
1035个英语单词
?
免责声明:本站只提供资源播放平台,如果站内部分资源侵犯您的权益,请您告知,我们会立即处理。
Copyright © 2010-2017 大耳朵英语  京ICP备10010568号 | 京公网安备 11010802020324号

微信扫一扫手机学英语 关闭
微博扫一扫手机学英语 关闭
QQ扫一扫手机学英语 关闭
0.894311s